WEGIERSKA GENETYKA POLSKA PRODUKCJA ,
ODMIANY KUKURYDZY

 

Wysyłanie formularza...

Wystąpił błąd na serwerze.

Wysłano formularz

Rejestracja na listach UE – Chorwacja 2025 r. Testowana w Stacjach Doświadczalnych COBORU w 2025 roku. Mieszaniec trójliniowy (TC), ziarno typu dent. Charakterystyka odmiany Odmiana przeznaczona do uprawy na ziarno w I rejonie uprawy, na kiszonkę w I i częściowo w II rejonie uprawy w Polsce. Polecana do uprawy pod folią w południowych rejonach, z możliwie wczesnym terminem siewu. Wysoka tolerancja chłodów wiosennych, znosi chłody tworząc rozwinięty system korzeniowy. Zalecany siew wczesny przy temperaturze gleby 60C. Bardzo dobre zaziarniona, duża, walcowata kolba. W doświadczeniach na Węgrzech osiągała plony suchego ziarna nawet powyżej 15 ton/ha. Łodyga sztywna, nie ma skłonności do wylegania, bardzo rozwinięty system korzeniowy. Rośliny wysokie , kolba umieszczona wysoko na roślinie. Bardzo duża ilość szerokich liści na łodydze. Bardzo dobrze reaguje wysokim plonem na uregulowane ph i wysoką technologię uprawy. Bardzo wysoka odporność na choroby – fuzarioza. Zalecana norma wysiewu w zależności od stanowiska 75–80 tys. nasion/ha. Najważniejsze dane o kolbie i ziarnie: • Liczba rzędów: 16-18 do 20 • Kolor osadki: czerwony • Kolor ziarna: żółty • Waga 1000 ziaren: 378 g • Zawartość białka: 9,9 % • Zawartość skrobi: 68,5 % • Zawartość oleju: 4,3 % MGT 375 – FAO 375 NOWOŚĆ! Odmiana hodowli polsko-węgierskiej.